Jostein og verdiøkning i bygda Skaga


Foto: Nadia Norskott


Velger du Coop, velger du å gi lokalmaten en mulighet til å lykkes.

Lokalmat er et satsningsområde i Coop Nordland og interessen hos våre kunder er voksende. Coop Nordland ønsker å være en pådriver for lokal verdiskaping og legge til rette for at medeierne skal kunne finne lokalproduserte varer med høy kvalitet i våre hyller.


Skagagrønnsaker er blitt et begrep, og etter å ha drevet med potet og grønnsaksproduksjon i 30 år, er merkevaren Skagagrønnsaker godt innarbeidet.

Det har vært en stor utvikling i di senere år, og det er kapasitet til et salgsvolum på, i underkant av 400 tonn. Fordelt på i underkant av 200 tonn potet og tilsvarende med rotvekstene Gulrot og kålrot.

– At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.

Det som er mest spesielt med Skagagrønnsaker er at alt lagres, vaskes, pakkes og omsettes fra den lille bygda Skaga. Ingen ting leveres til sentrale pakkerier, all verdiøkning skjer i bygda Skaga. Dette gjør at det i dag er 4,5 personer som er fastansatte, og alle bor i bygda. I tillegg kommer sesongarbeidshjelp.

At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.
— Jostein Skaga

Gulrot og kålrot omsettes hovedsakelig i perioden september - April. Mens potet omsettes hele året, med overlapping. Begrensningen i dag er først og fremst lagerkapasitet/volum. Jobber med utvidelse av lagerkapasitet i samarbeid med Innovasjon Norge og Dønna Kommune. Planlegges for økt kapasitet fra sesongen 24/25.

For å forberede generasjonsskifte planlegges det å gjøre om Skagagrønnsaker til et DA, hvor neste generasjon går inn på eiersiden. Dette er viktig for en smidig overgang over tid, og for å sikre unik opparbeidet kompetanse gjennom 30 år.

Skagagrønnsaker dyrker på store deler av Dønna, som ligger gunstig til klimamessig for grøntproduksjon. Har bra tilgang til arealer og et aktivt vekstskifte med produsenter som dyrker gras. Dette gjør at vi kan dyrke mat med et minimum av kjemiske plantevernmidler. Dette er et stort fortrinn, men samtidig en noe dyrere produksjon enn sentrale produsenter rundt pakkeanlegg, andre deler av landet.

Dette at produktene vokser sakte i et forholdsvis kjølig klima, gir en særpreget smak og kvalitet. Og lyset i nord oppveier en betydelig del av lavere temperatur i vekstsesongen.

Det som er mest spesielt med Skagagrønnsaker er at alt lagres, vaskes, pakkes og omsettes fra den lille bygda Skaga.
— Jostein Skaga

Som transport av varene brukes i stor grad biler som kjører varer til Dønna, og tar varer fra Skagagrønnsaker som returlast. Har også fraktavtale med Hurtigruten, og for mottakere i nærheten av havner er dette en måte som har fungert bra. Fraktkostnadene er betydelige, men er inkludert i prisen levert hver enkelt butikk. Prisene varierer noe etter sesong, men er konkurranse dyktige med prisen i markedet, og inn pris til hver enkelt butikk. 

Skagagrønnsaker er i dag godkjent lokalmatleverandør til Coop Midt-Norge. og leverer til di fleste av butikkene her på Helgeland. Leverer også til noen utvalgte butikker i Coop Nord, og Coop Korgen.

Det er naturlig og utvide med butikker på Sør-Helgeland og butikker hvor det er naturlig å bruke Hurtigruten.

Forrige
Forrige

Feskarbonden Bjørn på Reipå

Neste
Neste

Jeanett og ny kickstart på livet