Fermenterte crispy agurker
Ingredienser:
4-8 pakker med snackagurker
Økologiske frø kan kjøpes gjennom solhatt.no
1 liter vann
40-50 gram salt Himalaya salt.
Dillblomster
Fennikelfrø
Einebær
Svart pepper
Karve eller lignende (prøv litt forskjellig og se hvilken krydderblanding du foretrekker)
Det kan nesten virke litt farlig nå til dags å begi seg ut på et prosjekt som å fermentere sin egen mat, men det er egentlig ikke så mye å frykte og i hvert fall ikke med denne lette og fantastiske introduksjonsoppskriften til fermentering. Disse knasende, salte, syrlige, sunne agurker passer perfekt til enhver ret, hvor du savner litt saftighet og sprøhet. Prøv dem bl. a. som tilbehør til Baghali Polo, persiske ris med dill, eller i stedet for syltet agurk i burger. Fermentert mat gjør at vi fordøyer maten mye bedre og gir en tarm i bedre balanse. Visste du at hoveddelen av serotonin, kjemikaliet som gjør oss tilfredse, lykkelige og optimistiske, produseres i tarmene våre? Så spis disse crispy agurker og bli en ny Buddha!
Fremgangsmåte
Stapp dine agurker og dine valgte krydderier i et norgesglass inntil du bare har 2 cm til mellom lokk og agurkene. Bland 1 liter vann med 40-50 gram Himalaya salt. Her er det også rom for å eksperimentere. Siden fermentering er en levende prosess får man et helt annet resultat med 4% salt, altså 40 gram enn med 4.5% eller 5%. Det er gøy å eksperimentere, så prøv deg frem!
Hell saltlaken din over agurkene inntil de er helt dekket og la glasset stå på kjøkkenbenken mellom 4-6 dager, uten å få direkte sollys. Etter 4 dager kan du begynne å smake på dine agurker. Smak hver dag og når du er fornøyd med graden av syrlighet kan du sette de i kjøleskapet. Her holder de lenge, men bruk et rent redskap når de sprøe vidundere graves frem!