Grønt fra Laks
Hva: Vertikalprodusent av salat, urter og mikrogrønt
Sted: Kvarøy
Produkter i Coops butikker: 3
Finnes på Extra Bankgata, Mørkved og Obs City Nord
Antall årsverk: 3 fast ansatte
Grønt fra Laks er vertikalprodusent av salat, urter og mikrogrønt. Ved hjelp av hydroponisk dyrketeknologi kombinerer de matproduksjon med miljøvern og verdiskaping.
Som den første i verden har de skapt en bærekraftig hybrid mellom hydroponi og aquaponi hvor de kontrollert gir plantene næring som stammer fra slam etter laksoppdrett. De produserer en stor mengde human konsum på liten plass og benytter ingen kjemikalier.
Grønt fra Laks ønsker at sin produksjon bygger på bærekraft i alle ledd. Hovedfokuset ligger på sosial bærekraft ved å skape arbeidsplasser distriktene, til og med på en holme på Helgelandskysten. De ønsker også å begrense eksport av slam fra fiskeoppdrett ved at de utnytter næringsstoffene fra slammet for å få planter til å vokse.
Fordeler ved Grønt fra Laks sin produksjon vs. tradisjonell dyrking
Ingen sløsing av vann. De bruker 20 ganger mindre vann enn ved tradisjonell dyrking i jord
Ingen skadedyr / ingen sykdommer
Plassbesparende – produksjon av en stor mengde human konsum på liten plass
Produksjonen går opptil 10 ganger kjappere enn ved tradisjonell dyrking på samme areal
Konsentrert næringsinnhold og inneholder opptil 5-7 ganger mer næring enn en fullvoksen grønnsak/urte avhengig av hvilken type man bruker – Supermat!
Ingen kjemikalier
Bærekraftig både økonomisk, miljømessig og sosialt