Møt HR-avdelingen vår
Tekst: Inger Orvin
Foto: Nadia Nordskott
Møt HR-direktøren vår, Monika. Enten bak glassdøra på kontoret, med sjøbein over bølgene, på truger opp ei fjellside, eller som skrikende supporter på fotballkamp. Blant annet. Med seg på teamet har hun Nina og Thomas. Ja – du skal få møte dem også!
På avdelingen har vi også Sikkerhetssjef Nils Lillejord. Nils er ikke med i artikkelen men er en viktig brikke i helheten på Team HR!
Med begge føtter plantet i Coop Nordland
Da Monika ruslet innom matbutikken på Domus i 1987 og spurte etter ekstrajobb, var slett ikke planen å gjøre karriere i Coop.
− Ja, Coop kan vel sies å ha vært mer stabil enn resten av livet, sier Monika Moen leende. Vi møter henne bak glassdøra der hun ofte har samtaler med en eller annen av de 1300 ansatte som i dag hører hjemme i Coop-familien. Samtaler som blir enklere «når man har levd litt», som hun sier.
Livets opp -og nedturer
For HR-direktøren er ikke alle menneskemøter like enkle. Det kan være en som er blitt syk, og må avvikle et arbeidsforhold. Det kan være en butikksjef som opplever utfordringer i forhold til arbeidsmiljø på sin butikk. Eller en ansatt som faktisk ikke gjør jobben sin.
− Tro nå ikke at alt er bare negativt, legger hun raskt til. For selv de tunge samtalene gir mer enn de tar.
Greit nok det, men likevel fullt forståelig at hun av og til tar trugene på seg og bare går. Oppover og nedover, litt sånn som livet, altså.
− Det gjør jeg gjerne alene. Du får tenkt litt da.
Fundamentet
Dersom 17 år gamle Monika der og da hadde fått en liste over hva hun i fremtiden måtte regne med å kunne håndtere dersom hun ble værende i Coop, hadde hun nok sprunget fort og langt. Selv ikke tittelen HR-direktør var vanlig i Norge da, og mange av dagens hverdagsord var for fremmedord å regne: Omstilling, kommunikasjon, konfliktløsning. Ord som sier mye om den jobben Monika har i dag. En jobb hun på sett og vis har vokst inn i. For mens livet vekselsvis har humpet og fløyet forbi, med barnefødsler, flytting, utdanning, samlivsbrudd, tenåringer - you name it - så har fundamentet i livet på mange vis vært stabilt: Coop Nordland. For sånn skulle det altså bli.
Baby og sykkeldeler
Monika tilbrakte de ti første leveårene sine i Askim. Men østlendingen satt ikke så hardt i. Med alle besteforeldre i Salten ble de fleste sommerferiene tilbrakt i nord, så overgangen gikk smertefritt.
− På Kjerringøy var vi mye, og der har jeg fritidshus i dag, forteller hun. Men tilbake til oppstart i Coop. Det ble nemlig fort mer enn en ekstrajobb for en skoleelev, det ble en deltidsjobb for en tenåringsmamma som på den måten fikk hverdagen til å gå rundt. Veien gikk via sportsbutikk, og Monika forteller at den dag i dag kan hun bli stoppet av en tidligere kunde som har et problem med sykkelen sin. Der var hun nemlig hands-on på verkstedet, og den som har fått løst den typen problem, har en tendens til å huske.
Spennende reiser
Innenfor coopsystemet gikk det om ikke slag i slag, så i hvert fall gradvis i retning ledergruppe og HR. Det startet med administrative oppgaver på hovedkontoret, som personal -og lønn konsulent.
− Jeg pleier å si at jeg studerte litt i blinde. Kanskje var det 30-årskrisen, jeg vet ikke. Men det ble etter hvert en Mastergrad i Human Resource Management (HRM), etter en omvei via historie og statsvitenskap.
Nå er arbeidsoppgavene mange og spennende. Rundt det hele rammes dagene inn av den tidlige butikkerfaringen. HR-direktøren som synes det er sykt artig å selge, husker også episoder hun gjerne kunne vært foruten, uten å ville gå i detaljer på det.
− I denne jobben må du ha et genuint ønske om at andre skal lykkes, sier hun. HRs time med butikksjefene er en del av dette bildet. Det samme er lederutviklingsprogram.
− Det er spennende å være med butikksjefene på reisen, litt bort fra melk og brød til det å lede mennesker, sier hun.
Positiv uro
Etter mange hektiske år kan vi tillate oss å si at nå er det Monikas tur. Ikke bare med en spennende og givende jobb, men også med mann og store barn som deler fotballgleden. På bryllupsdagen var overraskelsen en helle med inngravert navn på selveste Anfield.
− Så den skal jeg og familien min reise for å se på i desember, forteller hun.
I dag er barna spredt mellom Bodø, der yngstemann på 17 fortsatt bor, til Drammen og Vietnam.
− Sønnen min er webutvikler, og det gjør han like godt fra varmere strøk, sier hun. Å se at neste generasjon kan gjøre et aktivt valg om å være digitale nomader, setter tankene og drømmene litt i sving. Men den genuine interessen for at mennesker rundt deg skal lykkes, den hadde nok vært til stede selv med helt andre grep tidlig i karrieren. Uroen også. Den som oftest fører til produktivitet, enten det er hjemme med kjøkkenrydding, på jobb for å utarbeide ett eller annet system, eller på tur hit eller dit. På båt eller til fjells.
− Uroen er mitt aktivum.
Fra konfliktrådet til HR
Thomas er nyeste tilskudd på HR-avdelingen. Thomas har en master i HRM og erfaring fra både treningsbransjen, fengselsskolen og flere år i konfliktrådet. Bakgrunnen har gitt han erfaringer som kommer godt med når det er behov for å styrke arbeidsmiljø og relasjoner.
Greit nok er det en utrolig nyttig erfaring å ha med seg i bagasjen, men Thomas Erlend Bjørnerud håper og tror at ansatte og ledere i Coop Nordland ikke vil ha utstrakt bruk for sin helt egne konfliktmegler.
– Men det er et verv jeg fortsatt har i tillegg til jobben min, sier Thomas
Som relativt fersk i jobben som HR-konsulent har ikke rollene satt seg helt enda, men om det nå skulle skje at det blir konflikthåndtering involvert, så har Thomas en klar filosofi om at det er viktig å skape trygge rammer for at involverte kan løse konfliktene selv. «Gjenopprettende prosess», heter det på fagspråket, og Thomas har også tro på den åpenhetskulturen som han kjenner seg hjemme i hos Coop Nordland.
− De som kjenner meg sier at jeg kan være irriterende positiv, ler Thomas. Han tenker at det meste løser seg.
− I denne jobben er mine kunder butikksjefene. Målet mitt er å gi input uten å gjøre jobben for dem. Og skulle det hope seg opp, så får jeg bare tenke at akkurat i dag, så er det den samtalen eller den eposten det jeg kan bidra med. Det er heldigvis ikke livreddende førstehjelp vi driver med.
HR-potet med hårfin praksis
Ninas tidligere «kunder» har sittet både i frisørstol og tannlegestol. Nå driver de butikk.
Heldigvis for Nina Haugland er Coop opptatt av poteter. Hun kaller seg humoristisk for en «polert potet» med sin allsidige yrkesbakgrunn.
− Her får jeg være en sparringpartner, en støttefunksjon som skal spille butikksjefene gode, sier Nina. De første menneskemøtene fikk hun som frisør, og alle vet hvor mange tema som kan komme opp når en sitter i en frisørstol. Av helsemessige årsaker måtte hun se seg om etter noe annet å gjøre, og ny utdanning åpnet nye dører.
− Hun kom til Coop Nordland fra den offentlige tannhelsetjenesten, og var drillet i personalansvar, kvalitetssystemer og medbestemmelsesmøter. Sånt kommer godt med når jobben består av å spille andre gode, i dette tilfellet butikksjefer og driftsledere. Men som HR-rådgiver er hun også tilgjengelig for de butikkansatte.
At Coop er en organisasjon der alt er «snudd på hau» i forhold til det offentlige, med kundene som eiere, tempo og korte beslutningsveier, det liker hun.
− Jeg liker å ha mange baller i lufta, og jeg liker at det går litt varmt iblant, sier Nina.
Fra venstre: Monika Moen, Thomas Erlend Bjørnerud & Nina Haugland