Plastposer blir dyrere fra 1. august

– Sommeren 2018 lanserte Coop gjenbruksnett som er laget av biobasert plast

 

Norge er i Europatoppen på plastposeforbruk, og som kjent har gamle vaner vært vonde å vende. Vi er med på det store plastposekuttet, og anbefaler alle våre kunder å bruke handlenett, sekk eller veske når dere handler hos oss.

Dersom du likevel trenger en plastpose, går 2 kroner per plastpose til Handelens Miljøfond, som jobber for å redusere Norges plastposeforbruk.

 

3 gode tips til å kutte plastposen

1. Erstatt søppelposen

Til tross for trenden for bruk og kjøp av handlenett har pekt oppover, har bruk og kjøp av plastposer fulgt like etter. Selv om du husker handlenett, sekk eller veske på butikken – oppstår det et problem når du har gått tom for søppelposer hjemme. Første tips er derfor å gjøre klar løsningen, ved å gå til innkjøp av avfallsposer.

Avfallsposer på rull er tynnere enn plastbæreposene  - og mindre plast gir mindre utslipp! Dessuten er dette det billigste alternativet til søppelpose.

2. Planlegg handleturen

Vi vet – denne er lettere sagt enn gjort. Til tross for utallige forbrukerøkonomers utsagn om at det er slik du sparer mest på handleturen, er det lang vei fra livet og lære. Men! Enkelte ting kan forutses. Har du en fast veske eller sekk du bruker ofte? Legg et handlenett oppi allerede nå. Pleier du å kjøre til butikken? Lommene til forsetene har plass bak. På denne måten vil du ha bære-alternativer tilgjengelig litt oftere, og litt er setter miljøet og lommeboken stor pris på.

3. Ta regnestykket

En plastpose her og der kan virke lite betydelig for lommeboka. Men visste du at hver nordmann kjøper i snitt 132 plastposer per år? 132 x 4,25 kr = 561 kr i året per familiemedlem. Ikke så lite betydelig likevel.

Sommeren 2018 lanserte Coop gjenbruksnett som er laget av biobasert plast, altså det som er til overs fra normal produksjon. Salgstallene viser at dette setter både kunder og medlemmer stor pris på, og vi vet mange har det liggende hjemme. På tide å finne det frem! Om ikke – så får du kjøpt det i din nærmeste Coop-butikk.

 

Det store plastposekuttet – Ofte stilte spørsmål

1. Er det sant at handlenett må brukes flere tusen ganger for at det skal være positivt for miljøet?

Nei! Handlenett i polyester og nylon trenger faktisk kun å bli brukt 8 ganger, og handlenett i økologisk bomull trenger å bli brukt 68 ganger


2. Hvorfor kan vi ikke bare bruke papirposer?

Det er miljøkostnader knyttet til både papirposer og plastposer. Å gå fra et engangsalternativ til et annet er ikke veien å gå. Ser man på forsøpling, kommer papirposer best ut – men ser man på CO2-utslipp er det mer uklart, og baserer seg i større grad på hvor mye posene fylles hver gang. Langsiktig er vi sammen nødt til å endre vanene våre, og ha med ombruksalternativer når vi skal handle.

3. NRK Folkeopplysningen forklarte at det plastposen var det beste for miljøet, ikke handlenett. Dere forteller noe annet. Hva er riktig?

NRK Folkeopplysningens konklusjoner var basert på en dansk studie, med gamle data, spesielt knyttet til KFK-gasser ved bomullsproduksjon. Norsus har gjennomført et nyere studie, som er mer korrekt for forbruket i Norge.

 

4. Hva om jeg bruker plastposen 8 ganger?

Det er veldig bra! Generelt er handlenett laget for å tåle langt flere bruk enn en plastpose.

5. Hvorfor skal det reduseres til akkurat 40 plastposer per innbygger?

Dette er et mål satt av EU for å redusere bruken av plastposer, og gjelder derfor alle land i EU og EØS. I Sverige ligger de allerede på 17 plastposer per innbygger i året, og i Danmark ligger de på 30 plastposer per innbygger. I Norge ligger vi på 132 per innbygger. Derfor har Coop i samarbeid med Handelens Miljøfond Det store plastposekuttet.

 

6. Hvorfor er avfallsposer på rull bedre enn plastposer?

Avfallsposer på rull er tynnere enn plastbæreposene, og gir derfor mindre plast per søppelpose. Mindre plast = mindre utslipp!


7. Hva hvis jeg bruker plastposen først på handletur, deretter rundt pant og kaster den?

Det har ikke studien sett på, men avfallsposer fra rull har mindre plast enn plastposer, og kan fint brukes til å frakte pant.

8. Hva med plastposer som er laget av 100% resirkulert plast?

Norsus-studien har tatt i utgangspunkt i plastposer som er laget av 80% resirkulert plast, og handlenettene kommer fortsatt bedre ut.

 

9. Pappeske rommer flere varer enn en plastpose, kommer den likevel dårlig ut?

Ja. Studien ser på miljøbelastningen ved å frakte dagligvarer for en måned med ulike alternativer, og da er det tatt hensyn til pappesker som har større volum.

 
Forrige
Forrige

Coop Mega på Havnesenteret blir til EXTRA!

Neste
Neste

19 ladestasjoner i Nordland!