Parsellhage med fokus på mikroliv og levende jord!
Som medlem i Coop Parseller vil du lære basiskunnskapene du behøver for å skape rikt mikroliv i jorda og dyrke dine egne grønnsaker.
Coop Parseller tar steget og dykker ned i jorda.
Da Coop Nordland åpnet sin første parsellhage i Geitvågen våren 2022, ble alle plantekassene utsolgt på første dag. Nå tar Coop Parsellhage skrittet videre og etablerer seg som en parsellhage med primær fokus på jordhelse og levende jord.
− Det å lære mer om selvberging og dyrking, ikke minst på en måte der vi spiller på lag med naturen, er av økende interesse. Og da tar vi det på alvor, sier Cicilie Schjølberg, Markedssjef med bærekraftsansvar i Coop Nordland.
Hun er levende opptatt av å gi tilbake til Coop sine medlemmer, og forteller begeistret at flere av de som var med det første året, kom over terskelen og har tatt tak i sin egen hageflekk.
− Det er akkurat det vi ønsker. Coop-hagen kan være det som får fram gartneren i deg, og gir deg en kick-start til å oppdage hvor mye vi kan skape og dyrke her nord. For det er nemlig mer enn hva vi hadde da vi gikk i gang for to år siden.
Egen gartner med på laget
Coops verdier handler om innflytelse, omtanke for mennesker og miljø, og en bærekraftig samfunnsutvikling, og idéen har vokst fram i aktiv dialog med Coops medeiere.
− Vi har forpliktet oss til å være nytenkende. Derfor er dette en naturlig videreutvikling av vårt konsept Coop Parseller, sier Cicilie.
Coop Nordland fortsetter samarbeidet med gartner Gry Vedal i Jord i nord og daglig leder i Stiftelsen Geitvågen, Wessel Paternotte.
Levende jord, nytt potetland og utvidelse av hagen
Fra neste sesong vil parsellhagen i Geitvågen i enda større grad rendyrke regenerative prinsipper.
Det betyr rett og slett at dyrkingen foregår på jordas premisser. Ved å tilføre jorda liv på en naturlig måte, tilføres også plantene og grønnsakene naturlig næring. Hagen vil følge naturen framfor å kontrollere den, og eksperimentere med å plante ulike sorter sammen for å skape sterke symbioser i plantekassene.
Vi vil også utvide hagen slik at medlemmene kan høste poteter fra et felles potetland! Et matnyttig og godt tilskudd til medlemmene av hagen, og potetlandet kommer selvsagt i tillegg til de private plantekassene.
− Gry ivaretar alle de viktige prinsippene som ligger til grunn for videreutvikling av parsellhagen som en regenerativ hage. Sammen med ivrige selvdyrkere jakter hun på oppskriften på en “levende jord” sammen med oss, sier Cicilie, som er åpen for å tilrettelegge for forskning på området. Dersom det er interesse for det.
Naturlig videreutvikling
Også for Gry, som er levende opptatt av regenerativ dyrking, er dette en naturlig videreutvikling av Coop Parseller.
− Jeg er ikke så glad i ordet lavterskel, men dette er virkelig en læringsarena for de som vil finne tilbake til noe de savner i røttene sine. Å dyrke på denne måten treffer noe inni folk, sier Gry.
Gjennom å være med i fellesskapet rundt parsellhagen i Geitvågen får medlemmene tilgang til Gry sin unike kompetanse på området. Kommunikasjonen foregår på en lukket FB-gruppe, i tillegg er Gry tilgjengelig med praktisk tilrettelegging og tips og triks.
− En berikelse for våre medlemmer som istandsettes til faktisk å kunne hente egne grønnsaker i hagen. Altså sørge for egen mat. Følelsen av å bringe selvdyrket mat til bordet er uslåelig, sier Cicilie.
At Wessel Paternotte, daglig leder i Geitvågstiftelsen, ser verdien av parsellhagene som en vital og bokstavelig talt blomstrende del av konseptet Geitvågen, er også en av forutsetningene som ligger til grunn for videreutvikling av hagekonseptet.
Verken farlig eller vanskelig, bare spennende
Prinsippene handler om gjenoppbygging av jord, om å spille på lag med jorda, og tilføre ingredienser for å styrke jordsmonnet. Det høres komplisert ut, men med Gartner Gry på laget er det ikke vanskelig i det hele tatt.
− Vi må bare forstå enkle ting som at jorda ikke liker å ligge bar, og at du kan påvirke både fotosyntese og karbonlagring med de små grepene du gjør i plantekassen din.
For Gry har en plan. Hun vet akkurat hva hver enkelt plantekasse trenger for at neste års grønnsaker skal trives.
I tillegg er det hennes hjertesak at vi kan dyrke mye mer her nord enn vi tror.
− Det er ikke farlig, det er ikke vanskelig, bare veldig spennende, sier Gry. Hun gleder seg allerede til hagen fylles opp igjen, med enda større fokus på regenerativ dyrking.
− Det handler om så mye mer enn hva du ved slutten av sesongen høster fra plantekassen din. På veien mot grønnsaker som selvsagt smaker godt etter å ha vokst seg næringsrike i det nordnorske sommerlyset, har jorda fått tilskudd av levende næring som etterlater den klar for neste års gaver, forklarer gartneren.
Midt i blinken
Wes på sin side tenker at en levende hage kun kan bidra til å finslipe den juvelen Geitvågen allerede er.
− Visjonen for Geitvågen er at vi skal være en ressurs for lokalbefolkningen i Bodø, en perle som skal tilføre oss noe godt. Her er naturen bokstavelig talt i sentrum, og at parsellhagen også videreutvikles etter disse prinsippene, er helt fantastisk, sier Wes entusiastisk. En entusiasme som etter eget utsagn kommer fra hjertet.
− Geitvågen handler om tre prinsipper: Natur, felleskap og velvære. Parsellhagene treffer blink på alle tre. Da jeg så familier med barn som sammen plantet frø i plantekassene sine i vår, da ble jeg rørt, sier Wes. Han tror hagen har så mange flere aspekter enn bare matproduksjon.
− Å ha en levende hage i Geitvågen er ett av flere små steg mot noe større. Mot en helhet som vårt samarbeid med Coop Nordland bidrar aktivt til, avslutter Wes Paternotte.