Høsten er her! Her er mine tanker om alt vi kan legge til rette for i vintersesongen

Det er ei tid for å sanke og samle til vinterens forråd, men også ei tid for å rydde og klargjøre i hagen til neste sesong. Her er mine tips til hvordan man kan ivareta jorda på vinteren.

Det beste du kan gjøre for jorda er gi den mulighet til å holde seg og de flerårige vekstene som bor i den i live gjennom vinteren. Mange har sikkert erfaring med at planter som gressløk, rabarbra, luftløk og seiersløk, klarer seg fint gjennom vinteren. Men hva hvis du kan gi dem en tidligere start, og hjelpe plantene til å gi deg en større avling?

Det finnes absolutt muligheter for det, med bare noen få enkle grep som du kan gjøre nå på høsten.

Hvorfor er jord så interessant?

Jeg er en naturnær person, som elsker å eksperimentere med å så vekster, og drive med jordforbedring. Det er spennende å tenke på at det er så mye liv nede i jorda, som vi ikke en gang ser. For organismene som bor i jorda er på jobb hele tiden, og sørger for at ting fungerer. De sørger for transport av næringsstoffer, og de skaper samhandling mellom plantene og jordelivet.

Alt i jorda har en funksjon. Det vi ser på overflaten kan hjelpe oss til å lese tilstanden til jorda. Ei god jord holder feks godt på fuktighet og gir en optimal avling. 

Vi mennesker har i lange tider spurt om hva kan jorda gjøre for oss? Hvordan kan vi utnytte jordas ressurser til det beste for oss?

Kanskje det er på tide å spørre om hva kan vi gjøre for jorda? Hvordan kan vi ta vare på jorda og styrke det fantastiske jordelivet? Er det mulig å bygge ny jord? Ja det er det, heldigvis. Og det er nettopp det som er så spennende!

Ting du kan gjøre om du har potter på verandaen, store bed, pallekarmer eller åker:

  • Dekk til jorda på høsten, og bruk det du har tilgjengelig. Løv, gammelt gress, kvister, greiner, rotklumper du tømmer ut fra potter med sommerplanter eller rester av grønnsaker du har høstet fra egen hage.

  • La planterester ligge på jorda over vinteren, gulrotgresset, potetgresset og kålbladene.

  • Legg dette over og rundt dyrkeplassen, bare fyll på et godt lagt. Både på bar jord og på flerårige planter. Det blir som å pakke inn jorda og plantene dine i ei dyne. Du skal se hvor glad plantene blir når de våkner igjen til våren, og har sluppet å fryse om vinteren!

  • Har du et godt dekke, kan du så vintersalat, som vil vokse opp under dekket. Så gjerne spinat eller andre frø som kan ligge i jorda over vinteren. Så får du en tidlig start på dyrkesesongen. Du kan også ha en fiberduk eller tunnel over en pallekarm som du har vintersådd i. Denne kan gjerne stå litt i le for den verste vinden.

  • Rydd i frøene dine, og tenk på hva du vil prioritere til neste år.

  • Noter deg, i hageboka de, eller bak øret hvilke vekster du var fornøyd med i år. Kanskje vil du gå for samme sort til neste år eller prøve en ny.

Hvem er jeg da, som tør å påstå noe sånt?

Jeg er en voksen dame som har hatt min egen reise gjennom livets landskap. Der jorda og det å finne jording alltid har vært viktig for meg.

Helt fra jeg som lita jente sto ved siden av min bestemor som melket kyrne på gården for hånd. I full fart rant melka ned i bøtta. Jeg kan enda høre lyden for mitt indre, og jeg husker hvor trygt og godt det var. Det sto alltid en mugge med kald melk i kjøleskapet hos bestemor, og det beste vi ungene visste var å drikke den næringsrike melka.

I barndommens minner var det å drive landbruk noe man gjorde for å styrke selvforsyningen sin. Selvsagt ble handlet i butikker også, på den lokale coopen. Men mye av basisen ble fanget eller dyrket selv. 

Jeg er ydmyk for å ha fått muligheten til å se hvor maten kommer fra, og hvordan den ble laget til. Det var blodpannekaker og skitne gulrøtter, og det var forsvinnende lite matsvinn. Om noe. Alt som ble ødelagt ble reparert eller gjenbrukt til noe annet. Kniver fikk nytt skaft, og tresleivene laget man selv.

Videre i min reise har det vært landbruksskole, blikkenslager, coaching, universitet og egne butikker. Jeg har vært innom mange bransjer før jeg igjen havnet i landbruket. Jeg har alltid lurt på hva jeg skulle bli, og jeg er sannelig ikke helt sikker enda. Men jeg er alltid på reise et sted, og jorda er alltid med meg.

Gry Vedal

Regenerativ gartner for Coop Parseller i Geitvågen og eier av Jord i nord