Møt bøndene som leverer nordnorske grønnsaker til din butikk - rett fra åkeren

Dag Kristiansen
fra Melbu

Karl Mortensen og Lill Pettersen fra Andøya

Geir og Lill Henriksen
fra Valnesfjord

Frank Storteig
fra Godøynes

Bjørn Skoglund
fra Sørfold

Ingrid Hanssen
fra Forfjord

Per J. Nordstrand
fra Gisløy

Jostein Skaga
fra Dønna

André Saura
fra Engavågen

Foto: Nadia Norskott, Max Emanuelson og Barsk Media. Tekst: Ord i Vind.

Møt Bjørn Skoglund fra Sørfold – tok sanggleden med seg i potetåkeren

Når Bjørn Skoglund får gjødsle mandelpotetene med en god countryslager, har han en god dag i åkeren.

Det kan være at du passerer «Poilløyra», som det heter på folkemunne, eller Pauliusøren, som det står på kartet, og faktisk hører det ljome fra åkeren i den lille bygda i Megården i Sørfold. Mannsstemmen tilhører overraskende nok nybakt potetbonde Bjørn Skoglund, godt kjent i lokalmiljøet som allsidig trubadur, med bredt engasjement i kulturlivet.

−Hvem vet, kanskje jeg hadde blitt heltidsbonde om jeg hadde startet tidligere, sier Bjørn. Han og kona Hege har overtatt familiegården hennes, og sånn har det seg at en sulismann havnet i potetåkeren. Barndomshjemmet hans var naturlig nok ikke omgitt av åkrer, men gjennom besteforeldre i Beiarn og Hattfjelldal fikk han likevel oppleve somre med slåttonn.

Bjørn og Hege bort fortsatt på Fauske, og han er i dag er ansatt i Fauske-Sprint som markeds- og arrangementsansvarlig. Gjennom jobben har han sin andel av kontortid. Da er det ekstra artig å komme seg ut, og se at det gror på jordene.
–Folk stopper og slår av en prat, og setter pris på at jorda er i bruk. De kommer med tips og råd, og er engasjert i det jeg holder på med. Det er veldig trivelig, sier Bjørn.

Han er stolt av å kunne selge usprøyta potet til nærbutikkene på Straumen og i Sulitjelma. Mest mandelpotet, men i år har han også prøvd seg på Beate og Gulløye. Gode og velprøvde sorter som folk vet å sette pris på. I den sandholdige jorda på Poilløyra trives de godt.
−I år har jeg måttet vanne litt, det er ekstraordinært, sier potetbonden, som heier på småskaladrift. Det er overkommelig, og kan kombineres med annen aktivitet.
−Hittil har jeg utvidet litt hvert år, og kommer til å fortsette med det, sier han. Å bidra til at jordene ikke gror igjen, oppleves meningsfylt. I tillegg er det noe med lokal selvbergingsevne som fascinerer og utfordrer.

−Hvorfor importere fransk gourmetpotet når vi kan hente det samme fra egen jord? Spør Bjørn, som til påske la ut grillbrett med lokal småpotet på Facebook. De var borte på et øyeblikk.
−Det er noe eget med å spise lokal mat. Og det vil jeg gjerne bidra til, sier potetbonden på Poilløyra.

Møt Ingrid fra Forfjord
- Romfysikeren som ble potetbonde

Ingrid er 11. generasjon på familiegården, og levende opptatt av hvordan det som skjer i atmosfæren påvirker potetavlingen.

Da Ingrid Hanssen (32) sammen med samboer Jim Roger Haugnes bestemte seg for å overta hennes hjemgård i Forfjord i Andøy kommune, var det potetbonde hun ville være. Og som heldig er - med på kjøpet fulgte et omfattende tallmateriale, en drøm for en romfysiker som elsker å se sammenhenger.

Hennes far hadde nemlig daglig notert alle tenkelige data rundt vær, vind og temperaturforhold i de 40 årene han drev gården, samtidig som avlingen var blitt godt dokumentert. Disse dataene er som en skattekiste for en romfysiker, som de siste årene har hatt atmosfæremålinger som yrke. 

Interessen for detaljer og sammenhenger tar hun med seg ut i åkeren.
− Vi kan vel si det sånn at de tingene som skjer 50 kilometer opp i atmosfæren, har betydning for avlingen her hos oss. Værsystemene starter høyt opp, og beveger seg nedover i høydelagene. Effekten av dette på avlingen er jeg veldig nysgjerrig på, ler Ingrid, som har noen travle høstuker i vente. Nå skal poteten opp av jorda, og ut til kundene i nærområdet. Å være med på Coop-satsingen som løfter fram lokale produkter, synes hun er stas.

Ingrid har alltid vært med på driften på gården, og alltid ønsket å bo i hjembygda. Hun tok en master i romfysikk nettopp med tanke på å jobbe på Andøya Space. I dag er jobben mer administrativ, i forbindelse med etableringen av den nye romhavnen for oppskyting av satellitter.
− Da er det ekstra godt å komme seg ut og være i aktivitet, sier Ingrid.

Hun kan glede seg over at hennes første sesong tegner til å bli god. Nærmere tre tonn potet skal ut til kundene.
− Jorda gir tilbake, det er ren, skjær glede etter en sånn fantastisk sommer, sier Ingrid.
Noe av det beste med å være bonde er at du ser resultater av arbeidet ditt med en gang. Om du sitter på traktoren og pløyer, så ser du fine, svarte striper bak traktoren umiddelbart. Og så kjennes det fint å holde drift i småbruket og bidra til å holde åpent kulturlandskapet. Ikke minst ønsker hun at sønnen på to skal få muligheten til å vokse opp slik hun selv gjorde.

Så mens vi venter på spennende statistikk fra potetbonden i Forfjord, vil kundene finne lokal potet på nærbutikken på Sortland og Strand.

Møt Frank Storteig fra Godøynes

Frank, som er sjette generasjons bonde på Godøynes, har jobbet på gården siden han kunne stå på beina. Det ble mange timer i åkeren.

−Først var jeg ansatt hos mine foreldre, nå er de ansatt hos meg.
Det har alltid vært grønsaker på gården.
−Det nordnorske lyset bidrar til mindre bitterstoffer og mer søtstoffer i potet og gulrot. Det er som vi alltid har sagt: Poteten er best her nord.

Møt Geir og Lill Henriksen fra Valnesfjord

I 25 år har Geir Henriksen og kona Lill Bringslimark levert gulrøtter til Coop. Gjennom like mange sesonger har de hver vår levd i spenning: Hva blir det ut av disse frøene? Hver høst har naturen gitt sine gaver i form av avling, noen ganger i rikt monn, andre ganger knapt så generøst.

Da paret fikk mulighet til å overta Geirs familiegård, så de muligheten til å skape en arbeidsplass på gården.

– Det var få som dreiv stort med gulrot på den tiden. Vi startet i det små, og har økt produksjonen litt og litt. På det meste pakkes det opp til 6000 poser i uka, forteller Geir.

Gulrotbonden gleder seg stort over at årets sommer har vært så bra. For enkelte år kan livet som gulrotbonde være i meste laget spennende. Hvordan blir avlingen? Blir det for vått eller for tørt?  Rekker man å få opp all gulrota før frosten kommer?

– Det beste er når alt går på skinner, og vi kan ta opp masse, masse fin gulrot, sier Geir. Og det er heldigvis mange gode dager å se tilbake på.

Og når vi spør om hans beste tips til bruk av gulrot, er det konas baketips vi får.

− Ha rett og slett gulrot i brød og rundstykker. Eller lag gulrotkake. Saftig og godt blir det, og sunt.

Møt André Saura fra Engavågen

André forteller om potetdyrking og dyrehold på gården i flere generasjoner. På det meste var det 30 mål poteter.

−Nå har jeg startet i det små, og har lyst til å se om det er liv laga, sier André, som sammen med en kompis er klar til å øke produksjonen.
−Det blir fint å selge rett til butikk. Kortreist, uvaska potet, det har vi tro på.

− At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.

Møt Jostein Skaga fra Dønna

Det var guttedrømmen å drive gård. Allerede som seksåring gikk Jostein med neper, blomkål og brokkoli fra sin egen, lille åker i skolesekken. Dem solgte han til lærere og medelever.

I dag er gården på yttersida av Dønna en av Nord-Norges største grønsakprodusenter.

− At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.

Selges hos: Coop Marked Bindalseidet, Coop Marked Terråk, Coop Marked Vevelstad, Coop Mega Brønnøysund, Coop Prix Berg, Coop Prix Bleikvassli, Coop Prix Brønnøysund, Coop Prix Hattfjelldal, Coop Prix Berg, Coop Prix Trofors, Coop Prix Vega, Coop Prix Velfjord, Coop Prix Vik Extra, Korgen Extra Salhus

Møt Karl Mortensen og Lill Pettersen fra Andøya

− Å være bonde på heltid er givende. Det gjør jeg nå på 13. året, og det er en variert hverdag. Kona mi, Lill, deltar mye i driften. Det å drive gård var et valg vi tok sammen. Det motiverer oss å få det til, få produktene ut til forbrukerne, og få gode tilbakemeldinger på det vi leverer, sier Karl.

Han forteller med stolthet a at potetene produseres uten å være sprøytet mot ugress. Og han har virkelig tro på konseptet «Jordnære Uker».

− Det ser mer naturlig og delikat ut med litt mold i potetposen. Og potene holder seg lengre.

− Det ligger mye drivkraft i å være med på å redusere svinn, korte ned transportetapper og se egne produkter i butikken.

Møt Dag Arvid Kristiansen fra Melbu

Fjerde generasjons bonde på Melbu har tatt interessen for teknologi med seg fra Widerøeflyet til potetåkeren. Han synes rett og slett at arbeidshverdagen blir enklere når traktoren kjører selv.

− Når traktoren kan styres med centimeters presisjon, spares både driftsmidler og drivstoff, sier potetbonden, som med stolthet leverer uvaska potet til nærbutikken.
− Det ligger mye drivkraft i å være med på å redusere svinn, korte ned transportetapper og se egne produkter i butikken.

– Det er givende å skape verdi i jorda.

Møt Per Jørgen Nordstrand fra Gisløy

– Det er givende å skape verdi i jorda. Jeg begynte i det små på slutten av 90-tallet, sier Per Nordstrand (62). Den kunnskapsrike bonden driver med småskala potet på den gamle familiegården på Gisløy. I tillegg bistår han andre bønder som trenger hjelp, og har brøyterute på vinteren.

− Det handler om å lage en plan ut fra jordsmonnet, og deretter håpe på en god sommer, sier Per. Han deler gjerne sin kunnskap med de som ønsker å dyrke selv.

− Det er bare å spørre.

Potetbonden har utallige barndomsminner fra gården.

− Vi rodde over til gården og fisket med oss middag på veien. Det er nok litt glorifiserte minner, for det var alltid fint vær når vi holdt på, humrer han.

Per har stått på torget og solgt potet fra Stormoa i årevis.

− Folk kjenner oss, og det er veldig hyggelig. Det er ekstra stas å kunne levere potet til lokalbutikken, sier Per Nordstrand, og fortsetter:

– Lokalmat er uvurderlig. Midnattssolen gir oss fantastiske forutsetninger for å dyrke grønnsaker. Lyset gir en spesielt god smak.