Møt bøndene som leverer nordnorske grønnsaker til din butikk - rett fra åkeren

Møt Dag Kristiansen
fra Melbu

Møt Karl Mortensen og Lill Pettersen fra Andøya

Møt Morten Furumo
fra Beiarn

Møt Frank Storteig
fra Godøynes

Møt Geir Henriksen
fra Valnesfjord

Møt André Saura
fra Engavågen

Møt Jan H. Wickstrøm
fra Kjerringøy

Møt Erling Paulsen
fra Trofors

Møt Per J. Nordstrand
fra Gisløy

Møt Dina og Henning
fra Engeløya

Møt Jostein Skaga
fra Dønna

Foto: Nadia Norskott, Martin Losvik og Max Emanuelson. Tekst: Ord i Vind.

− Å være bonde på heltid er givende.

Møt Dag Arvid Kristiansen fra Melbu

Fjerde generasjons bonde på Melbu har tatt interessen for teknologi med seg fra Widerøeflyet til potetåkeren. Han synes rett og slett at arbeidshverdagen blir enklere når traktoren kjører selv.

− Når traktoren kan styres med centimeters presisjon, spares både driftsmidler og drivstoff, sier potetbonden, som med stolthet leverer uvaska potet til nærbutikken.
− Det ligger mye drivkraft i å være med på å redusere svinn, korte ned transportetapper og se egne produkter i butikken.

Selges hos: Coop Prix Lødingen, Coop Prix Straume, Coop Mega Sortland, Coop Prix Stokmarknes, Extra Stokmarknes, Extra Melbu, Extra Myre, Extra Strand, Extra Sortland

− Å være bonde på heltid er givende.

Møt Karl Mortensen og Lill Pettersen fra Andøya

− Å være bonde på heltid er givende. Det gjør jeg nå på 11. året, og det er en variert hverdag. Kona mi, Lill, deltar mye i driften. Det å drive gård var et valg vi tok sammen. Det motiverer oss å få det til, få produktene ut til forbrukerne, og få gode tilbakemeldinger på det vi leverer, sier Karl.

Han forteller med stolthet a at potetene produseres uten å være sprøytet mot ugress. Og han har virkelig tro på konseptet «Jordnære Uker».

− Det ser mer naturlig og delikat ut med litt mold i potetposen. Og potene holder seg lengre.

Selges hos: Extra Andenes, Coop Marked Dverberg, Coop Prix Andenes

– Uvasket potet i et kjølig rom, det er det beste.

Møt Morten Furumo fra Beiarn

Det er andre året Morten Furumo driver hjemgården i Beiarn.

− 60 tonn potet, det er en god begynnelse, mener han. Sakte, men sikkert vil han utvide både areal og produktutvalg.

− Jorda passer til potet og grønnsaker. Her er helt flatt, ikke en stein.
Morten vokste opp med potetdyrking til eget bruk. Det var noe man bare måtte gjøre. Han er opptatt av at poteten skal ha det bra. Ikke for kaldt, ikke for varmt.

− Setter man nypotet i kjøleskapet, får den kuldesjokk. Uvasket potet i et kjølig rom, det er det beste.

Selges hos: Coop Marked Misvær, Coop Mega Fauske, Coop Prix Beiarn, Coop Prix Hunstadmoen Coop Prix Moloveien Coop Prix Saltstraumen Coop Prix Storgata Coop Prix Værøy Extra Bankgata Extra Bodøsjøen Extra Løpsmarka Extra Rognan Extra Stormyra Coop Prix Sulitjelma Coop Prix Røkland Matkroken Kjerringøy* Obs! City Nord*  Coop Prix Helligberget* Extra Fauske*  Coop Prix Valnesfjord*

– Det er som vi alltid har sagt: Poteten er best her nord.

Møt Frank Storteig fra Godøynes

Frank, som er sjette generasjons bonde på Godøynes, har jobbet på gården siden han kunne stå på beina. Det ble mange timer i åkeren.

−Først var jeg ansatt hos mine foreldre, nå er de ansatt hos meg.
Det har alltid vært grønsaker på gården.
−Det nordnorske lyset bidrar til mindre bitterstoffer og mer søtstoffer i potet og gulrot. Det er som vi alltid har sagt: Poteten er best her nord.

Selges hos: Extra Mørkved, Extra Støver, Extra Tverlandet.

Vi startet i det små, og har økt produksjonen litt etter litt!

Møt Geir Henriksen fra Valnesfjord

I 25 år har Geir Henriksen og kona Lill Bringslimark levert gulrøtter til Coop. Gjennom like mange sesonger har de hver vår levd i spenning: Hva blir det ut av disse frøene? Hver høst har naturen gitt sine gaver i form av avling, noen ganger i rikt monn, andre ganger knapt så generøst.

Da paret fikk mulighet til å overta Geirs familiegård, så de muligheten til å skape en arbeidsplass på gården.

– Det var få som dreiv stort med gulrot på den tiden. Vi startet i det små, og har økt produksjonen litt og litt. På det meste pakkes det opp til 6000 poser i uka, forteller Geir.

Gulrotbonden gleder seg stort over at årets sommer har vært så bra. For enkelte år kan livet som gulrotbonde være i meste laget spennende. Hvordan blir avlingen? Blir det for vått eller for tørt?  Rekker man å få opp all gulrota før frosten kommer?

– Det beste er når alt går på skinner, og vi kan ta opp masse, masse fin gulrot, sier Geir. Og det er heldigvis mange gode dager å se tilbake på.

Og når vi spør om hans beste tips til bruk av gulrot, er det konas baketips vi får.

− Ha rett og slett gulrot i brød og rundstykker. Eller lag gulrotkake. Saftig og godt blir det, og sunt.

Selges hos: Coop Prix Helligberget, Extra Fauske, Coop Prix Valnesfjord, Coop Mega Fauske

Det er stas å levere til lokalbutikken

Møt Jan Hugo Wickstrøm fra Kjerringøy

– Maten reiser bare lengre og lengre, så det er viktig å dyrke mest mulig lokalt, sier ammekyr- og gulrotbonde Jan Hugo Wickstrøm.

Han og kona Åse kjøpte en nedlagt gård på Fjære på Kjerringøy i 1983. Siden den gang har de drevet med melkekyr, ammekyr og gulrot.

Å kunne omdanne frø til gulrot syns han er fantastisk. Det starta i det små, og har vokst med årene. De siste 25 år har de kun levd av gårdsdriften, og nå har de gode hverdager på gården som pensjonister.

– En god dag på gården starter med en god frokost, en kopp kaffe, og litt nyheter. Så er det å stelle med dyrene. Vi har fremdeles noen ammekyr, og selvplukk med gulrot, sier Jan Hugo.

– Man blir aldri arbeidsløs på en gård, så det er viktig å ta seg en kaffepause og nyte øyeblikkene, sier han.

Det er fint å selge lokalt, mener Jan Hugo.

− Uvasket er det beste, da holder den seg så godt. Vi ser at folk setter pris på det, og det er stas å levere til lokalbutikken.

Selges hos: Coop Matkroken Kjerringøy

− Kortreist, uvaska potet, har vi tro på.

Møt André Saura fra Engavågen

André forteller om potetdyrking og dyrehold på gården i flere generasjoner. På det meste var det 30 mål poteter.

−Nå har jeg startet i det små, og har lyst til å se om det er liv laga, sier André, som sammen med en kompis er klar til å øke produksjonen.
−Det blir fint å selge rett til butikk. Kortreist, uvaska potet, det har vi tro på.

Selges hos: Coop Prix Engavågen og Extra Glomfjord.

− At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.

Møt Jostein Skaga fra Dønna

Det var guttedrømmen å drive gård. Allerede som seksåring gikk Jostein med neper, blomkål og brokkoli fra sin egen, lille åker i skolesekken. Dem solgte han til lærere og medelever.

I dag er gården på yttersida av Dønna en av Nord-Norges største grønsakprodusenter.

− At vi klarer å skape verdier av matjorda, er helt fantastisk.

Selges hos: Coop Marked Bindalseidet, Coop Marked Terråk, Coop Marked Vevelstad, Coop Mega Brønnøysund, Coop Prix Berg, Coop Prix Bleikvassli, Coop Prix Brønnøysund, Coop Prix Hattfjelldal, Coop Prix Berg, Coop Prix Trofors, Coop Prix Vega, Coop Prix Velfjord, Coop Prix Vik Extra, Korgen Extra Salhus

– Det er en veldig næringsrik og viktig grønnsak. Den har særlig lavt klimaavtrykk, og føles på ekte bærekraftig.

Møt Dina og Henning fra Engeløya

–Vi synes det er så utrolig stas å kunne levere potet til lokalbutikken. Folk er så engasjerte til tross for at det «bare» er potet. Jeg tror det betyr noe ekstra når de vet hvor den kommer fra. Den en-til-en samtalen med de som tar potetene våre til sitt middagsbord, er veldig givende, sier Dina Fonn Sætre og Henning Andreas Holand, som til vanlig hovedsakelig leverer potet til Troms og Finnmark.

De har drevet potetgården som Henning vokste opp på, siden de overtok gården i 2018. Og de har allerede vunnet flere priser for driften sin.

– Vi skulle bare hjelpe til med salgsannonse, men etter hvert som vi ramset opp alt det positive ved gården, valgte vi å overta selv, sier Henning.

Dina kan røpe at det var en stor kulturendring å flytte fra Oslo til Engeløya.

– Men på en veldig fin måte. Jeg liker så godt nærmiljøet, bygda, naturen. Det er som hånd i hanske for meg, sier hun.

De driver gården sammen, men det er Henning som er fulltidsbonde.

– Det er både artig og spennende. Noen ganger litt for spennende, ettersom produksjonen er så klimaavhengig. Vi følger med hele tiden. Det er svært motiverende at poteten vår har så høyt tørrstoff. Det kjennes på smaken, sier han.

– Det betyr at det er mye potet i poteten, skyter Dina inn.

Hun er glad det er potet de holder på med.

– Det er en veldig næringsrik og viktig grønnsak. Den har særlig lavt klimaavtrykk, og føles på ekte bærekraftig. I tillegg passer den godt i nordnorsk klima. Midnattssola og det kjølige klimaet gjør noe med resultatet. Den blir ekstra god på den måten, sier hun.

Selges hos: Coop Marked Leines, Coop Marked Nordfold, Coop Prix Leinesfjord, Coop Prix Straumen, Extra Fauske

– Jordnære Oktober – det har Erling tro på.

Møt Erling Paulsen fra Trofors

− Det er ingenting som er så artig som å kjøre traktor og styre dagen selv, sier sjette generasjons sau- og potetbonde i Grane, Erling. I 27 år har gården vært hans arbeidsplass. Med på potetlaget har han nabo og barndomskompis Petter Sund.

− Et av mine gode barndomsminner er når far min og jeg reiste inn til byen for å levere potet i 25-kilos sekker, sier Erling.

Jordnære Oktober – det har han tro på. For poteten, den trives best når den blir vasket rett før den blir kokt, mener bonden.

Selges hos: Coop Prix Trofors

– Det er givende å skape verdi i jorda.

Møt Per Jørgen Nordstrand fra Gisløy

– Det er givende å skape verdi i jorda. Jeg begynte i det små på slutten av 90-tallet, sier Per Nordstrand (62). Den kunnskapsrike bonden driver med småskala potet på den gamle familiegården på Gisløy. I tillegg bistår han andre bønder som trenger hjelp, og har brøyterute på vinteren.

− Det handler om å lage en plan ut fra jordsmonnet, og deretter håpe på en god sommer, sier Per. Han deler gjerne sin kunnskap med de som ønsker å dyrke selv.

− Det er bare å spørre.

Potetbonden har utallige barndomsminner fra gården.

− Vi rodde over til gården og fisket med oss middag på veien. Det er nok litt glorifiserte minner, for det var alltid fint vær når vi holdt på, humrer han.

Per har stått på torget og solgt potet fra Stormoa i årevis.

− Folk kjenner oss, og det er veldig hyggelig. Det er ekstra stas å kunne levere potet til lokalbutikken, sier Per Nordstrand, og fortsetter:

– Lokalmat er uvurderlig. Midnattssolen gir oss fantastiske forutsetninger for å dyrke grønnsaker. Lyset gir en spesielt god smak.

Selges hos: Extra Myre