Matstasjonen og verdifulle bidrag


Video: SL Media


Velger du Coop, velger du også omtanke, samarbeid og forhindre matsvinn.

Kirkens Bymisjon har i samarbeid med Coop Nordland funnet en ordning for innhenting av varer ute i våre butikker, som gjør at varer som enten er i ferd med å gå ut på dato eller av andre grunner ikke ansees som salgbar vare ut fra butikk kan tilbys de som av ulike årsaker trenger eller ser mulighetene for å utnytte disse varene på en samfunnsøkonomisk måte.


Coop Nordland og Kirkens Bymisjon har lansert et innovativt samarbeid for å redusere matsvinn og samtidig støtte samfunnet. Ordningen tillater innhenting av varer fra butikkene som er nær utløpsdatoen eller ikke kan selges av andre grunner. Dette gir de som trenger eller kan utnytte disse varene på en samfunnsøkonomisk måte, muligheten til å gjøre det.

Butikkene i Coop Nordland i Bodø går daglig gjennom sine varer, og gir spesiell oppmerksomhet til de med nedsatte priser. Produkter som har "best før"-dato dagen før, plasseres i esker. Frukt og grønt vurderes også daglig, og selv om noen kan ha begynt å bli litt brun og flekkete, er de fortsatt fullt spiselige. Disse varene pakkes og overleveres til Kirkens Bymisjon, som deretter kan distribuere dem til dem som kan dra nytte av dem.

På Matstasjonen hos Kirkens Bymisjon, sorteres og pakkes varene før de blir levert til de 800 individene på matlisten, som bor på 360 forskjellige adresser.

Hvert år distribueres over 100 tonn mat som ellers ville ha blitt kastet. Coop Nordland er Kirkens Bymisjons største matvareleverandør og leverer over 60 tonn mat til de årlig. Kirkens Bymisjon betjener ikke bare de som ikke har råd til mat, men også de som har lav inntekt slik at de kan frigjøre penger til andre nødvendige utgifter, som for eksempel barnas treningsavgifter eller klær. Dermed er dette bidraget ekstremt verdifullt.

Til venstre: Lars Jakob Hegge Coop Nordland, Børge Hansen Kirkens Bymisjon, Sissel Qvam Kirkens Bymisjon og Monika Moen Coop Nordland.

Forlenger samarbeidet med Kirkens Bymisjon og Matstasjonen

Kirkens Bymisjon og Coop Nordland har i flere år hatt et positivt samarbeid, og nå utvider og forlenger vi samarbeidet ytterligere. En avgjørende sak for å få dette gjennomført var investeringer på kjøl og frys og Coop Nordland har her tidligere gått inn og bidratt på en slik måte at prosjektet lot seg gjennomføre. Vi er stolte over å kunne si at vi er sponsor og samarbeidspartner med Kirkens Bymisjon og at vi har vært med på å få til noe som kan være til nytte og hjelp for mange av våre kunder og medmennesker i vårt lokalsamfunn!

For Coop Nordland handler den nye avtale om flere forhold: forhindre matsvinn- omtanke og samarbeid. Elementer som alle er bærekraftsmål. Omtanke er en av våre kjerneverdier og samtidig betyr samarbeidet at vi forhindrer matsvinn.

Vi er svært fornøyd over å utvide samarbeidet og ser frem til videre satsing fremover!

 

Null-visjon for kasting av mat

Coop vil drive sin virksomhet med et minst mulig miljø- og klimafotavtrykk. Vår forretningsstrategi understreker at miljøvennlig og ressursbesparende løsninger skal være en integrert del av vår virksomhet. Å kaste mat kan være både uetisk, miljøbelastende og ulønnsomt. Derfor har Coop etablert en null-visjon for kasting av mat. For våre butikker er det viktig å gjøre presise bestillinger, slik at varer ikke hoper seg opp, usolgt. Derfor har vi startet prosjektet Optimal bestilling som skal bidra til at butikkene får den varemengden kundene vil kjøpe, og til riktig tid. Et annet virkningsfullt tiltak er nedprising av varer med kort holdbarhet. Disse varene blir priset ned med 40% i alle våre butikker. Emballasjedesign er også en viktig del av vårt arbeid mot null-visjonen for kasting av mat.

Coop Nordland har i flere år vært en aktiv støttespiller for Kirkens Bymisjon i Bodø, en mottakssentral for overskuddsmat som blir formidlet til de som trenger det. Vi støtter og samarbeider med Matsentralen både økonomisk og gjennom å levere overskuddsmat.

Det er hjemme hos forbruker at brorparten av matkastingen skjer. Coops visjon om null matkasting omfatter derfor kundene. Vi ønsker å gi økt kunnskap om hvordan mat skal oppbevares, hvordan man vurderer matens kvalitet, og deler spennende oppskrifter som inspirerer til å bruke maten man har i hus før man kjøper ny.


Verdier som forplikter

For Coop Nordland handler bærekraft om å skape positive verdier for mennesker, miljøet og Coop. Vi er eid av folket, og det forplikter. Les mer om hvordan vi jobber for å utvikle og ivareta et levende lokalsamfunn.


Forrige
Forrige

Opprydding av marin avfall og plast

Neste
Neste

La nærbutikken bestå