Anne og dugnadsånden


Tekst: Ord i Vind
Foto: Nadia Norskott


Velger du Coop, velger du også å støtte mer enn 100 lokale idrettslag og foreninger i Nordland fylke.

Gjennom å være aktive og til stede skal vi i Coop Nordland bidra til utvikling av nordnorske lokalsamfunn. Vi er opptatt av å være en solid samarbeidspartner gjennom å støtte møteplasser som skaper aktivitet og styrker lokal identitet og tilhørighet.


I Steigen Sportsklubb lever dugnadsånden i beste velgående. En av dem som bidrar aktivt, er Anne Solberg (45).

Hun kom seilende over fjorden fra Lofoten for et par tiår siden, og ble værende. Både i kommunen og i idrettslaget. Sistnevnte startet som det ofte pleier å gjøre. Ungene skulle begynne på miniputtlag, og det var behov for både trenere og styremedlemmer.

Siden har det gått slag i slag. Pappaen i familien bidro på trenersiden, Anne har tatt seg av den organisatoriske biten. Organisert dugnader, reiser og opphold. Holdt orden på utstyr og søkt om midler. Og ikke minst vært reiseleder på turneringer. På det meste var alle tre barna aktive på fotballbanen, nå spiller minstemann på Gutter 17.

Enorm glede
− Det har vært givende å stille opp, sier Anne. Å være med på reisen, følge fra sidelinjen og se samholdet mellom spillerne. Det har vært stort, sier Anne.

Hun gleder seg over å se hvor flinke spillerne er til å ta vare på hverandre, og ser stor verdi i at barna har en aktivitet som skaper samhold og holder dem aktive. At de har noe å trene fram mot. Det ligger mye motivasjon i dette.

− Når jeg ser at spillerne får noe tilbake for den innsatsen vi legger ned, da får jeg mye tilbake selv også. Og så er det jo gøy å se kamper! Særlig jevne kamper, der de plutselig vinner med ett mål. Den enorme gleden! Da vi ser hvor mye det betyr for dem. Det å se dem støtte og rose hverandre, men og også harde tilbakemeldinger når temperaturen er høy, det gir fellesskap.

Å være med på reisen, følge fra sidelinjen og se samholdet mellom spillerne. Det er stort.
— Anne Solberg, ildsjel og aktiv mamma i Steigen Sportsklubb

«Å være med på reisen, følge fra sidelinjen og se samholdet mellom spillerne. Det er stort.» Anne Solberg, ildsjel og aktiv mamma i Steigen Sportsklubb

Kultur for dugnad
Anne bor i Nordfold, bygda som er kjent som dugnadsbygda. Alt av aktivitet skapes på dugnad. Skiløype, båthavn, lørdagskafe, 17 mai, fester, nordfolddagene, you name it. Alt skjer på dugnad.

− Det er kultur for det. Og jeg opplever det i sportsklubben også. Ikke alltid like enkelt å finne folk til styre – og treneroppgaver, men forrige gang vi hadde dugnad på fotballbanen, var det helt vanvittig med folk som møtte opp. Folk stiller opp på turneringer, og trenger vi hjelp til noe, er det en stor vilje til å bidra.

Alle bidrar
Spillerne får tidlig kjenne på hvor mye som skal til. Sist sesong var det to lag som fikk reise til Norway Cup, og da måtte alle være med og gjøre en innsats.

− Blant annet arrangerte de miniputt turnering, malte forsamlingslokale utvendig, panta flasker og solgte lodd. Så de fikk se at man må gjøre en innsats for å få til noe. Men de hadde også et mål som de gledet seg til.

Å ha positive folk rundt seg, det er kjempeviktig, mener Anne. At man har folk i lag med seg som ønsker å bidra inn.

− Man må ha med seg folk, ellers er det ingen klubb igjen. Det er mye jobb som legges ned i klubben. Om vi skulle talt timer, ville det blitt veldig mange.  

Alt skjer på dugnad. Det er kultur for det.
— Anne Solberg, ildsjel og aktiv mamma i Steigen Sportsklubb

«Alt skjer på dugnad. Det er kultur for det.» Anne Solberg, ildsjel og aktiv mamma i Steigen Sportsklubb

«Bruk pengene til lys»
Minnene er blitt mange, og det er vanskelig å rangere. Likevel er det noen øyeblikk som er enkle å dra fram.

− Som da guttelaget vant Fair Play -prisen i Indre Salten vintercup, det var stas. Og at jentene også har fått et veldig godt lag. De vant Sulland -cupen, med et sammensatt lag med Hamarøy og Drag, et veldig fint samspill på tvers av kommunene. Det har vært fantastisk å følge dem fra miniputtnivå. Jeg har noen videosnutter der alle løper sammen mot ballen, og noen tror de også kan bruke hendene. Ei lita jente heiv seg rundt beina på dommeren. Og nå er de så seriøse…

Nå jobbes det iherdig for å få nye lys på hjemmebanen. Ønsket om klubbhus er også stort.

− Noen av de største guttene stilte opp som linjedommere. Da jeg skulle gi dem dommerhonorar, var svaret: «Neinei, ta heller å sørge for at vi får lys på banen.»

Dugnadsånden lever i Steigen.

Forrige
Forrige

Elvira og fotball i Steigen

Neste
Neste

Jonette og Agnes på Brønnøysund Idrettslag