Kristine om jobben som mestringsarena

TEKST: Ord i Vind
FOTO: Nadia Norskott


Velger du Coop, velger du også trygge og inkluderende arbeidsplasser.

Coop Nordland tilbyr varierte karriereveier på tvers av profiler, funksjoner og geografiske grenser, og gir både ledere og medarbeidere en sjanse til å utvikle seg og utfolde seg i sine respektive roller.


Tid, tillit og tålmodighet. På Samvirkelaget står gleden i taket når noen klarer en ny milepæl. Og den behøver ikke være større enn å tørre å sette en kaffekopp på bordet.

Etter eget utsagn var hun ikke på den beste plassen i livet, Kristine Pedersen (22), da hun i november 2019 for første gang satte føttene innenfor dørene på Samvirkelaget.

− Jeg var 19, og litt på leit etter meg sjøl. Hvem var jeg, hvem skulle jeg tørre å være? Bak meg hadde jeg et avbrutt forsøk på å bli frisør, og et år på folkehøgskole.

Så stoppet det opp.

De trygge veggene hjemme
Vi kan kjenne på den noen og hver, den krypende følelsen av å være stuck, følelsen av å være alene. Jobbsøknader uten svar. Veggene hjemme som blir tykkere og tykkere. Og farlig trygge. Selv om håret godt kunne være rosa da også, ville hun helst ikke bli sett.

Denne jenta har bare navnet til felles med den Kristine vi treffer på Samvirkelaget godt og vel tre år senere. Smilende og trygg, på fornavn med mange av stamgjestene, og alltid ute etter å kunne gjøre det lille ekstra som får gjestene til å trives. Det kan være småting, som at en gjest gir uttrykk for at i dag var kaffen ekstra god, så er også dagen god.

− Jeg har funnet den jeg er, og jeg har mer tiltro til at jeg kan gjøre det jeg tror jeg kan. Og så tørr jeg å ta mer ansvar, sier hun.

Jeg har funnet den jeg er, og har mer tiltro til meg selv.
— Kristine Pedersen (22), servitør Samvirkelaget
 

– Å se noen ta steget ut og blomstre, kanskje fordi de turte å servere for første gang, det gir meg så mye sier Jeanette Benjaminsen, daglig leder hos Samvirkelaget. Her sammen med servitør Kristine Pedersen.

Elsker å se andre blomstre
− Ansvar? Det kan jeg skrive under på, hun har nettopp hatt full kontroll i 4-5 uker, kommer det fra sidelinjen. Stemmen tilhører Jeanett, sjefen. Hun har sin egen historie som du kan lese her.

Fra selv å være en som gjemte seg litt for omverden, og som i starten opplevde dager da det var så skummelt å stå i kassen at hun løp gråtende inn på kjøkkenet, tok Jeanette over hele skuta for vel et år siden. Etter en overgangsperiode der hun skulle kjenne på å være leder, ikke «bare» kollega, har hun funnet ut hva som gir henne aller mest i den nye jobben: Å se andre ta steget ut og blomstre.

− Det kan være den første gangen noen går ut og serverer, og kommer kjempehappy inn på kjøkkenet etterpå. Eller noen som tørr å lage mat for første gang.

Jobben – en mestringsarena
− Akkurat sånn var det, sier Kristine. Jeg merket det med en gang jeg kom innenfor dørene her, det var så trygt å være her. Alle var så imøtekommende, det bare føltes rett, sier hun, og kjenner fortsatt på følelsen av å bli invitert hjem på spillekveld hos en kollega allerede første uka

− Det hadde jeg aldri forstilt meg.

Og skulle det komme en dårlig dag innimellom, så er det rom for det også. På kjøkkenet er det alltid noen skitne kopper å gjemme seg bak i et øyeblikk eller to, og det meste kan deales med innenfor den rammen som jobben har.

For Kristine gikk jobben fra å være noe uoppnåelig, til å bli en mestringsarena. I dag jobber hun 80%, og er ikke lenger redd for de dårlige dagene.

− Jeg er heller ikke redd for forandring, sier Kristine.

Og på kjøkkenet, der er det ingen filter på samtalene.

Å bli invitert hjem på spillekveld hos en kollega allerede første uka, det hadde jeg aldri forstilt meg.
— Kristine Pedersen (22), servitør Samvirkelaget

– Jeg har funnet den jeg er, og jeg har mer tiltro til meg selv, sier Kristine Pedersen.


SAMVIRKELAGET / 2018

Tekst fra åpningen i 2018:

Våren 2018 åpner vi en splitter ny kaffebar i Sambogården. Dette er et prosjekt vi har jobbet lenge med å forme og som betyr mye for oss. Konseptet er langt i fra A4, og det er ikke hverdags for oss i Coop å starte opp kaffebarer. Dette blir stedet for deg som er glad i skikkelig god kaffe og som vil oppleve en spesiell atmosfære. Dette er noe vi tror på og som vi er stolte av å presentere. 

Selve esset i Samvirkelaget er at vi skal rekruttere byens aller beste og mest motiverte medarbeidere. Det kan være han eller hun som ikke passer helt inn i den tradisjonelle skolen, personer med "hull" i CV-en, eller deg som av en eller annen grunn har fått en tøff start på karrieren. Vi ønsker også å åpne opp for lærekandidater med spesiell interesse for barista og kaféfaget.

Hos oss vil du møte unge mennesker som brenner for faget, som har masse å gi og som fortjener en ny sjanse. Det er ikke CV-en som er i fokus, men personligheten, motivasjonen og "typen". De ansatte hos Samvirkelaget er spesiell og unik på sin egen måte. Vi ønsker at Samvirkelaget skal bli et springbrett inn i arbeidslivet, og en arbeidsplass hvor unge mennesker får utviklet seg i trygge og inspirerende omgivelser. Vi i Coop Nordland har et inkluderende verdisett der vi skal ta vare på hverandre, og det ønsker vi vise på en ny og tøff måte.

20 unge medarbeidere ut i arbeid
Fra vår oppstart i 2018 og fram til nå har 20 unge medarbeidere kommet ut i fast jobb. Og det er vi stolte av! Samvirkelaget eies av Coop Nordland og drives i tett samarbeid med AS3 og NAV Nordland. Takk for at du tar kaffen hos oss!


Forrige
Forrige

Ildsjelen Bjørn Erik og Korgen IL

Neste
Neste

Svømmetrener Kine og Brønnøysund IL