50 plantekasser med nordnorske vitaminer
Coop Parseller i Geitvågen ble en suksess, til tross for sen oppstart.
−Vi visste jo at med så sein oppstart, så ville det bli litt eksperimentering. Men det gikk faktisk veldig bra, sier «Gartner-Gry», eller for å være mer presis: Gry Vedal, agronom og innleid for å bidra med sin kompetanse. Ikke bare har hun jevnlig vært å treffe i Geitvågen gjennom hele sesongen, både planlagte og spontane besøk, hun har også besvart henvendelser og kommet med tips og gode råd i den lukkede Facebook-gruppen som medlemmene har tilgang til.
Lavterskeltilbud
−Det var det som var vår intensjon, å gjøre dyrking overkommelig også for dem som ikke kan skryte av grønne fingre, sier Cicilie Schjølberg, bærekraftsansvarlig hos Coop Nordland. Å få opplæring underveis gjør terskelen lavere, og vi oppnådde det vi ønsket, nemlig å bidra til læring om å komme litt nærmere det å være selvforsynt.
Det skulle også være et økonomisk lavterskeltilbud. For 500 kroner ble både plantekasser, frø og nødvendig vedlikehold gjort tilgjengelig.
40 kasser ble tatt i bruk av private, de siste 10 brukte parsellhagens medlemmer i fellesskap.
Oppstart i juni
−Vi var jo faktisk en måned på etterskudd, frøene ble sådd direkte i kassene 3. juni, så det ble noen knaskegulrøtter for å si det sånn, sier Gry, som faktisk er imponert over hvor mye som kunne høstes. Knutekålen ble fin, og reddikene nærmest som poteter, forteller hun, noe Carina Brevik kan skrive under på.
−Jeg kunne ingenting, og meldte meg på fordi jeg bor på Nor’sia, så det var nært, og så hadde jeg lyst til å lære mer.
−Venner og bekjente spiste reddiker i ukesvis, ler hun, og forteller at hun var overrasket over hvor mye som faktisk skulle til for å klargjøre en plantekasse. Grønt og greiner, jord og gjødsel, alt stod klart.
−I tillegg til at det var utrolig morsomt å følge hele prosessen, fra spiring til høsting, var det utrolig sosialt og hyggelig.
Dette vil Carina gjerne være med på også kommende sesong, og hun har allerede begynt å glede seg til å få de første frøene i jorda. Hun er både glad og overrasket over at plantene fikk stå i fred i et såpass godt besøkt område.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Minigartner på laget
Tonje Breivik er en av dem som har hatt barn med seg i parsellhagen. Toåringen Emil har koset seg skikkelig, og Tonje forteller at gjengen har tatt godt imot den lille hjelperen.
−Han har smakt på det ene og det andre mens vi har høsta, og spredd masse glede. Det var ikke alt som falt like godt i smak, men koset seg har han gjort likevel, forteller mamma Tonje.
−For oss ble plantekassene en skikkelig god grunn til å komme seg ut, både i helgene og på ettermiddagene, og både planting, gjødsling høsting og ikke minst vanning har gledet en liten toåring. Hagen ble et sted der både mamma, pappa og besteforeldre kunne kose seg sammen med en liten minigartner, forteller Tonje, som har et stort ønske om å få fortsette som «parsellgartner» sammen med lille Emil.
Marked for flere plantekasser
Gry er spent på oppslutningen nå som tilbudet er blitt enda mer kjent. I fjor var det en stund ventelister.
−Men det er helt klart marked for et tilbud som dette. Med en noe lengre sesong er det helt utrolig hva vi kan dyrke her nord, sier Gry Vedal.