Coop Nordland

Stolt sponsor av "Glimtvis"

Image
Glimtvis-laget med sponsorer og trenere. Fra venstre: Terje Edelsteen (Sparebank 1), Marcela Halsos (Sparebank 1), Lise Lien Grande (Kirkens Bymisjon), Nikolai, Karen Dretvik (Kirkens Bymisjon), Kenneth, Benedikte, Linn, Kent-Roger Isaksen (Fossum-kollektivet), Robin, Mathias, Kenneth, Kent Aagnes (Bodø/Glimt), Cato Moan (Kirkens Bymisjon), Cicilie Schjølberg (Coop Nordland). Foto: Preben Hunstad

26. mai reiser fotballaget Glimtvis til Tønsberg for å delta på NM i gatefotball. Glimtvis er et fotballag hvor folk som jobber med å komme seg ut av forskjellige typer avhengighet kan møtes i rusfrie omstendigheter og ble startet opp så sent som i mars. 
En av spillerne på laget er Arild Sivertsen (26). Han bruker fotballen som et ledd i å få livet på rett kjøl etter mange år med rusmisbruk.


Vanskelig fortid

– Det er jo faktisk en rus i seg selv, det adrenalinkicket man får av å spille fotball og score mål, forteller Arild. Han forteller at personlige vansker var veien inn i rusmiljøet. 

– Det begynte med at jeg slet med stamming på ungdomskolen og ble introdusert for hasj for å få bukt med talevanskene. Senere fikk jeg også problemer med alkohol, også ballet ting bare på seg.

Nå har han begynt på et nytt liv, hvor fotballen har fått en viktig plass.

– Når man er under behandling får man plutselig mange rutiner i livet. Det er alt fra vasking og rydding til å lage mat. Da er det også veldig gøy å ha et slikt lag å gå til, slik at man både kommer seg ut og får truffet andre folk.

Han gleder seg også stort til å delta i NM.

– Det blir helt fantastisk. Vi er en bra gjeng med mye ressurser, og selv om vi kanskje ikke er fotballproffer har vi definitivt mye å fare med.

– Nå er det fotballen som er den nye avhengigheten min, smiler Arild.

Nesten hjemmebane

Når Glimtvis-gjengen drar sørover er det med mål om å ha en best mulig stund sammen. Likevel blir turen ekstra spesiell for Mathias Magnussen (23), som opprinnelig kommer fra Larvik. Han vender, med andre ord, tilbake til hjemtraktene sine.

– Ja, det blir veldig spesielt. Jeg vet at det er noen gamle kompiser av meg som også skal delta der, så det blir moro å treffe på dem igjen, forteller han.

Han er et av lagets nyeste tilskudd, men føler seg allerede godt hjemme i gruppa.

– Jeg stortrives. Det er en kjempefin gjeng å være med, og jeg er sikker på at turen vår også blir bra. Det er en enorm overgang å gå fra misbruket man slet med tidligere, til å nå få være med på en tur hvor vi får bo på hotell, spise på restaurant og spille fotball. Det er helt nydelig.
 

På tide

Cato Moan og Karen Dretvik er lagledere for Glimtvis. De er engasjert gjennom jobbene deres i Kirkens Bymisjon, og hyller gjengen de nå skal reise til Tønsberg sammen med.

– Det er en herlig gjeng å være sammen med, forteller Cato Moan.

– Å være kjempegod i fotball er langt ifra det viktigste for oss. Dette er en arena hvor samhold og trivsel står i forsetet, og hvor vi dyrker positive verdier fremfor noe. Det synes jeg også vi har lyktes med så langt.

Glimtvis er en del av Bymisjonens prosjekt "Ny Giv", som lar personer med fortid i rus og psykiatri stifte nye bekjentskaper og kontakter gjennom aktiviteter, og da fortrinnsvis idrett. Likevel har man ikke lyktes med å få på plass et fotballag i Bodø - før nå.

– Det var virkelig på tide at vi fikk stablet på beina et skikkelig lag, sier Karen Dretvik.

– Det har blitt forsøkt før, men det har ikke lyktes. Nå håper jeg at dette vil vare i tiden fremover og at dette er noe man ønsker å satse videre på for å utvikle. Målet på sikt er at dette er et prosjekt som skal gå av seg selv. Vi trenger fortsatt støtte til det vi driver med, så jeg håper at Glimtvis vil fortsette å vokse både som klubb- og samfunnsmessig i årene som kommer. 
 

Sponser reisen

Interessen for prosjektet har også vært stor fra sponsorenes side. Hittil har både Sparebank 1 og Coop Nordland gått inn med midler i støtte til laget. På mandagens trening var Terje Edelsteen, Marcela Halsos (begge fra Sparebank1) og Cicilie Schjølberg (Coop Nordland) til stede for å følge laget. 

– Totalt har vi gått inn med 175.000 kroner for å sponse turen til NM. I tillegg er det opprettet et spleiselag hvor folk selv kan gå inn for å donere penger, og hvor vi i tillegg bidrar med beløpet opp til 25.000 som blir gitt av folket, forteller Edelsteen.

Cicilie Schjølberg fra Coop Nordland hyller prosjektet og kaller det inspirerende.

– Det er et kjempeflott tilbud for folk som har slitt mye i livet og som ønsker seg et bedre liv. Det inspirerer å se idrettsgleden denne gjengen fremviser, og gjør at vi i Coop er veldig stolte over å få være med på dette.


Artikkel hentet fra bodonu.no